Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
De stille kracht van stoom
Koken met stoom, traditioneel met hete lucht en ook microgolfoven in één toestel. (Foto: ATAG)

De stille kracht van stoom

Gezondheid, smaak en efficiëntie. Drie belangrijke aandachtspunten in de keuken van vandaag. En laat dat nu net drie sterke troeven zijn van een eeuwenoude techniek die daardoor dus weer aan terrein wint. Stoomkoken. Steeds meer mensen (her)ontdekken de kracht van stoom. Terecht?

Leg in één zin het concept stoomkoken uit aan de absolute leek. Geen eenvoudige opdracht. Wellicht zet volgende verklaring je een eindje op weg om die klant die er niets van kent toch wat bij te brengen. Stoomkoken is het garen van voedsel met hete waterdamp, zonder dat het voedsel daarbij in aanraking komt met kokend water of vetstoffen. De techniek is eeuwenoud en vindt zijn wortels in de Chinese keuken. Sinds de opmars van stoomovens en combi-stoomtoestellen krijgt deze kookwijze meer en meer voet aan de grond. De bewuste thuiskok, fel begaan met de eigen gezondheid, vindt in het stoomkoken een heilzame partner in crime.

Extra breed om ook grote gerechten te bereiden en afgewerkt in een trendy kleur. (Foto: V-ZUG)

Gezond en smaakvol

De grootste troef van koken met stoom? Vitamines en mineralen blijven behouden. In tegenstelling tot het traditionele koken in water, waar de wateroplosbare vitamines (zoals B en C) deels verloren gaan, blijven ze bij het koken met stoom wel bewaard. Voor consumenten die zeer nauwgezet hun gezondheid en die van hun dierbaren in het oog houden, klinkt dit als muziek in de oren. Zeker wanneer je er aan toevoegt dat ook de eigen smaak, textuur en kleur van de ingrediënten behouden blijft. De wortel blijft fel oranje, de broccoli lekker knapperig en de vis sappig en zacht. Een extra voordeel in het hele gezondheidsverhaal en een streepje voor om ‘zij die met hun ogen eten’ bij te staan. Bovendien leent stoomkoken zich uitstekend tot het bereiden van verschillende gerechten tegelijkertijd, zonder smaakoverdracht. Groenten, vis tot zelfs desserts, het kan allemaal op hetzelfde moment.

Een duidelijke bediening zet de consument een flink eind op weg. (Foto: BORA)

Kookdemo’s om te leren

Het is een brug te ver wat hier volgt echt als nadelen te bestempelen, hoogstens enkele feiten waarmee een consument rekening moet houden. Want iemand die voor het eerst kookt met stoom en dus jarenlang bakken en braden onder de knie heeft, zal merken dat stoomkoken toch een andere manier van denken vereist. Want een krokant korstje op een stukje vlees, dat komt er niet als je kookt met stoom. Daar is een extra stap voor nodig nadien, maar is dat dan nog wel zo efficiënt? En ook de effectieve kooktijd ligt anders bij stoomkoken. Pak er, voor je er echt een ‘slecht-nieuws-show’ van maakt en de consument wegduwt van het koken met stoom, enkele vergelijkingen bij die consumenten kennen. Bijna iedereen heeft ooit met de fiets en met de auto leren rijden, niemand kon werken met een smartphone en kijk ons vandaag. De inductiekookplaat is zo’n keukenmetafoor die wellicht belletjes doet rinkelen bij heel veel consumenten. En als je er kookdemo’s bovenop gooit die fabrikanten in samenwerking met keukenstudio’s organiseren, dan werpen consumenten hopelijk hun laatste tegenstrubbelingen overboord.

Vitamines en mineralen blijven behouden bij stoomkoken, net als de smaak, textuur en kleur.

Extra optie

Stoomkoken is geen vervanger van traditionele kooktechnieken en zal dat wellicht nooit zijn. Een waardevolle aanvulling in het culinaire palet, dat is het wel. Zeker in een tijd waarin gezondheid, smaakbehoud en duurzaamheid centraal staan, komt stoomkoken als geroepen. Ja, het vergt een investering in zowel kennis als apparatuur. Maar de investering betaalt zich terug in consistentie, kwaliteit en ook klanttevredenheid. Neem stoom serieus, het is een stille kracht die, mits juist ingezet, verbluffende resultaten oplevert.

*“ zeigt erforderliche Felder an

Stuur ons een bericht

Dieses Feld dient zur Validierung und sollte nicht verändert werden.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten