Het werkblad vervult een sleutelrol in het dagelijks gebruik van de keuken. Het voorbereiden van de maaltijd, het presenteren van de culinaire meesterwerken, het verzamelen van de vaat. Logische gebeurtenissen op en rond het werkblad. Maar omdat de keuken veel meer is dan een plek voor culinaire magie, krijgt ook het werkblad extra ‘taken’. Om nog maar te zwijgen over de visuele factor.
Wie vandaag beslist om een nieuwe keuken te plaatsen ter vervanging van een oud model weet dat er een flink aantal beslissingen moeten worden genomen. Welke toestellen wil je in de nieuwe keuken en welke niet? Gaan we voor de vaatwasser – hier is het antwoord waarschijnlijk volmondig: ja – en reserveren we ook een plekje voor die wijnkast – daar is een ‘ja’ misschien minder evident. De vraag of er een werkblad in de keuken komt, die wordt niet gesteld. Een keuken zonder werkblad is gewoon geen optie. Bij een werkblad komen dan weer andere vragen bovendrijven, stuk voor stuk gelinkt aan hoe je de keuken gaat gebruiken. De praktische aspecten van het materiaal leiden de gebruikers van de keuken al een flink eind in de richting van het juiste blad. Weerstand tegen vlekken, krassen en hitte, je kent het wel. Maar het oog wil ook wat. Minstens even belangrijk. Het materiaal moet dus niet alleen functioneel zijn, maar ook de juiste uitstraling hebben. Per slot van rekening gaat het om een visueel heel aanwezig iets en staat er ook wel een prijskaartje tegenover. Bij onze gesprekken met keukenspecialisten horen we dat consumenten vandaag al flink op de hoogte zijn van wat allemaal mogelijk is, welke materialen er zijn en wat daar de sterke en minder sterke eigenschappen van zijn. Toch is het aan ons om de begeleiding op hetzelfde hoge peil te houden. Een kat in een zak verkopen, daar is niemand mee gediend.
Keukenfabrikanten, werkbladenspecialisten en werknemers van keukenzaken zijn het eens: de trend om de natuur te omarmen en in het interieur te integreren, houdt nog aan. Het werkblad is veruit het grootste en ook meest zichtbare ‘toestel’ in de keuken. Het leent zich dan ook uitstekend tot hoofdrolspeler qua integratie van de natuur en van natuurlijke elementen. Met de keuze van het materiaal kan de eerste horde al worden genomen. Natuurlijke materialen, bijvoorbeeld marmer en graniet, zijn nooit echt weggeweest. Toch merken we een kleine revival om toch voor de ‘echte’ natuurlijke materialen te gaan in plaats van de ‘lookalikes’ in een ander materiaal. Eventuele varianten op de meer gangbare opties zijn hout en beton. Weliswaar speelt de gekozen keukenstijl een grote rol of deze passen in het visuele plaatje.
De vele toestellen in een keuken hebben uiteraard stroom nodig. Voeg daarbij ook de mobiele toestellen van alle gezinsleden die een oplaadpunt nodig hebben en je ziet meteen dat er nooit voldoende stopcontacten in een keuken kunnen zijn. En toch zijn er oplossingen beschikbaar die een stap in de goede richting zijn. Je hebt uiteraard de standaard stopcontacten die in de muur zitten, met vandaag ook USB-stopcontacten die puur gemaakt zijn om mobiele apparaten op te laden. Vind je die wildgroei aan stopcontacten in de muur toch maar niets? Dan is een stekkerblok die in het werkblad wordt verwerkt iets voor jou. Mooi verwerkt in een stijlvol jasje of zelfs met een soort liftsysteem dat de stekkerblok tevoorschijn tovert wanneer nodig. Een vacumeertoestel? Integreer het in je werkblad. En wat dan gezegd van de meest recente innovatie, namelijk de inductiekookplaat onder het werkblad. De expertise van de werkbladenspecialisten laten zo’n innovatieve oplossingen zeker toe.
Consumenten zijn dan wel beter op de hoogte dan vroeger, toch is het nog niet evident om tot de juiste keuze te komen. Neem ze bij de hand op weg naar de juiste keuze. De levensstijl en de gebruikspatronen van een consument zijn belangrijke factoren en die moet je dus te weten komen. Kook je dagelijks? Of eerder sporadisch? Breng je veel tijd door in de keuken, kies dan voor een werkblad dat functioneel is – en de juiste eigenschappen kan voorleggen – én onderhoudsvriendelijk is. Onderschrijf ook het belang van de keuze op lange termijn. Al zijn marmer en graniet een beetje duurder dan alternatieven in andere materialen, toch zijn ze op lange termijn misschien wel de investering waard. Want ze kunnen de waarde van de keuken, en dus van het huis, verhogen. Ga dan wel op zoek naar leveranciers met stalen op ware grootte. Een stalenwand bij de keukenzaak is zeker de moeite waard voor een eerste selectie, maar een blad op dat formaat ziet er steeds anders uit. Uniek, weet je wel. Net zoals de natuur. En je zou maar eens een staal kiezen zonder in het oog springende nerf en uiteindelijk een werkblad leggen met een opvallende nerf over heel de lengte. Het is een waarheid als een koe dat de keuze van een werkblad een puzzel is waarvan de stukjes functionaliteit, esthetiek en duurzaamheid zijn. Die puzzelstukjes op de juiste manier leggen, betekent dat de droomkeuken ook zijn droomwerkblad krijgt.