Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Duurzame kranen: hoe meer bewustwording creëren?

Duurzame kranen: hoe meer bewustwording creëren?

Duurzaamheid is geen trend meer, maar een noodzakelijke pijler in vrijwel elke sector. De sanitaire industrie vormt hierop geen uitzondering. Of het nu gaat om het minimaliseren van de ecologische voetafdruk tijdens de productie, het ontwikkelen van innovatieve water- en energiebesparende technologieën of het bewustmaken van de consument: duurzame sanitaire kranen spelen sowieso een rol in de transitie naar een milieubewuste samenleving.

Maar wat maakt een kraan duurzaam? En vooral: hoe belangrijk vinden consumenten deze eigenschappen? We bekeken enkele recente studies, maar ook de inspanningen van fabrikanten die het goede voorbeeld geven.

Comfort boven duurzaamheid en design

Kiest de consument anno 2025 bewust voor duurzame kranen? Volgens een recent iVOX-onderzoek, uitgevoerd voor hansgrohe, vindt 76 procent comfort de belangrijkste factor in de badkamer, waarbij duurzaamheid (38 procent) en design (22 procent) minder prioriteit krijgen. Ook kwaliteit (62 procent) blijkt iets minder doorslaggevend. De top drie van prioriteiten wordt afgesloten met onderhoud (53 procent). Met andere woorden, comfort staat nog altijd met stip op nummer één en geeft duurzaamheid het nakijken. Ook Facq maakte eind vorig jaar cijfers bekend. Daaruit blijkt dat 91 procent van de huiseigenaars de energie-efficiëntie van hun woning als een prioriteit beschouwen. Tegelijkertijd geeft 39 procent toe dat ze hier niet actief mee bezig zijn. Er is dus duidelijk een verschil tussen intentie en actie. Op vlak van waterbeheer zegt één op de vijf Belgen (20 procent) dat ze hun verbruik niet actief opvolgen. Al wil 69 procent van de huiseigenaars hun watergebruik wel optimaliseren. De bereidheid is er dus. Aan de vakman om de consument mee te sensibiliseren en te informeren.

Water- en energiebesparende technologieën

Op productniveau zijn water- en energiebesparende technologieën de kern van duurzame sanitaire oplossingen. Zo zijn er uiteraard de kranen met de gekende waterbesparende mousseur, die lucht mengen met water om een sterke straal te behouden. Energie besparen? Dat kan eenvoudig met de wastafelkranen voorzien van een ‘koude start’. Door de greep in de middenpositie te zetten, stroomt er alleen koud water. Daardoor worden leidingen niet onnodig met warm water gevuld, bijvoorbeeld bij het handen wassen. Vergeet als professional niet dat deze technologieën niet altijd evident zijn voor consumenten. Het vertalen van technische duurzaamheid naar een heldere boodschap voor de eindgebruiker is dan ook essentieel. Hansgrohe illustreert dit met een praktisch voorbeeld: een gezin van vier dat een jaar lang twintig minuten per dag een CoolStart-mengkraan gebruikt, bespaart 508 kWh. Dat staat gelijk aan meer dan een jaar 24/7 tv-kijken of vijfhonderd uur föhnen. Tot slot zijn er de zelfsluitende kranen, waaronder elektronische sensormodellen, die voor een aanzienlijke waterbesparing zorgen. Deze technologieën winnen niet alleen terrein in openbare gebouwen, maar vinden ook hun weg naar de residentiële badkamer.

Over labels en awards

Ook visuele elementen, zoals iconen en labels, helpen consumenten snel inzicht te krijgen in de duurzame voordelen van een product. Heeft de kraan een – weliswaar nog niet verplicht – Europees Unified Water Label? Maak dit kenbaar. Diverse merken dingen bovendien mee naar awards die hun duurzaam geïnspireerde inspanningen extra in de verf zetten. Ook dit is een middel om te communiceren. Zo won Delabie onlangs een gouden EcoVadis-award voor prestaties op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hansgrohe ontving een German Sustainability Award voor zijn succesvolle water- en energiebesparingstechnologieën. Bijzonder is ook Dornbracht ReCrafted, waarbij gebruikte kranen na revisie een nieuw leven krijgen, goed voor een German Sustainability Award 2025. De Swan-kraan van Noken Porcelanosa Bathrooms sleepte maar liefst drie prijzen in de wacht, waaronder een Green Good Design Award 2024, mede dankzij waterbesparende technologieën en duurzame materialen. Het zijn voorbeelden die aantonen dat producenten werk maken van duurzaamheid. Aan ons de taak om deze inspanningen eer aan te doen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten