Niets mis met een gezellige barbecue. Maar voor zij die de culinaire ambities en het budget hebben, mag het tegenwoordig al gerust eens wat meer zijn. De trend van volwaardige buitenkeukens zet zich onverminderd verder, met naast high-end maatwerk ook steeds meer personaliseerbare standaardoplossingen die esthetiek, comfort en culinaire mogelijkheden verzoenen.
Samen met de vraag groeit het aanbod aan buitenkeukens gestaag. Naast maatwerk en merken die specifiek toegespitst zijn op outdoor cooking, zien we dat ook internationale keukenlabels zich tegenwoordig op het terras laten opmerken. Ook aanbieders van terrasmeubilair voegen steeds vaker een buitenkeuken aan hun gamma toe. De trends en nieuwigheden toegelicht.
Ook in het Italiaanse keukenlandschap wint outdoor koken aan terrein. Scavolini speelt daar op in met Formalia Outdoor, een weerbestendige variant van het succesvolle indoorconcept, ontworpen door Vittore Niolu. De strakke lijnen en verfijnde materialen blijven behouden, maar worden vertaald naar buitenbestendige toepassingen. Het robuuste aluminium frame en het werkblad met geïntegreerde wasbak vormen de basis, terwijl er voor de fronten keuze is uit twee afwerkingen: roestvrij staal voor een hightech look of Okoumé-multiplex met teaklook voor een natuurlijke uitstraling. De keuken, niet alleen het warme hart van het huis, maar ook van de tuin. Ook gespot op de voorbije editie van Salone del Mobile: Cubic Outdoor Living, een Duits label van luxueuze outdoorkeukens dat ook in ons land – onder meer als partner van het NOA Outdoor Living experience center in Kruisem – present is. Nieuw is de Floating Bar, een technisch verfijnd buitenmeubel met een zwevend ontwerp. Het werkblad schuift open en geeft toegang tot geïntegreerde spoelbakken met uittrekbare kraan die na gebruik in het oppervlak verzinkt. Onder het blad bevinden zich koellades voor wijn en champagne, evenals een royale bergruimte. De indirecte verlichting accentueert het hout en creëert subtiele sfeerverlichting. Weerbestendig, modulair en uit te breiden tot een volwaardige buitenkeuken.
Opvallend veel merken van buitenmeubels pakken dit jaar – soms ook voor het eerst – uit met een buitenkeuken. Nieuw van Gandia Blasco is de Nedra buitenkeuken, ontworpen door Fran Silvestre. De duurzame materialen van Porcelanosa, zoals Krion en Xtone, garanderen een strakke afwerking en weerbestendigheid. Het werkblad integreert een verborgen inductiesysteem, waardoor een naadloos, doorlopend oppervlak ontstaat. Alle zichtbare verbindingsonderdelen zijn geëlimineerd voor een strakke, monolithische uitstraling die doet denken aan een interieurkeuken. Onder de nieuwigheden van het Franse Fermob, gekend van kleurrijke en duurzame tuinmeubelen, noteren we nu met Goosto voor het eerst ook een buitenkeuken. De keuken heeft een licht ogend frame van aluminium en een werkblad in HPL met steenlook. Beschikbaar in drie opstellingen – Indispensable, Gourmande en Généreuse – en verkrijgbaar vanaf dit najaar in de kleuren Cactus en Ocre rouge. Eerder lanceerde ook Varaschin een modulaire buitenkeuken, ontworpen door het Italiaanse architectenduo Pio en Tito Toso. Deze combineert een aluminium structuur met werkblad en fronten in keramiek. Verkrijgbare opties: spoelbak, een barbecue in twee formaten, inductiekookplaat, tafel en keukenkar.
Eerder stelden ook Roda en Emu buitenkeukens voor die hun buitenmeubellijnen fraai vervolledigen. De Roda Norma modulaire buitenkeuken is daarbij nu ook beschikbaar als mobiele barbecuemodule. Ook stijlvol: de modulaire buitenkeuken van Emu, verkrijgbaar met onder meer een barbecue, inductiekookplaat en spoelbak. Anders dan anders is de collectie Phil van Ethimo. Die omvat diverse cilindrische modules met keuze uit een barbecue, inductiekookplaat en spoelbak. Verkrijgbaar in de kleuren Olijfgroen en Sepiazwart, met verfijnde accenten in teak. Het ontwerp is allesbehalve standaard en speelt in op het idee van buiten leven en koken op een casual en flexibele manier. Dankzij het ‘nomadische’ opzet – met verrijdbare modules – draagt Phil bij aan een persoonlijke invulling van de buitenruimte. Enerzijds breiden veel meubelmerken het gamma dus uit met kookoplossingen, anderzijds noteren we nog een andere marktevolutie: barbecues en andere kooktoestellen voor buiten die evolueren naar buitenkeukens met extra opbergruimte en comfort. Een treffend voorbeeld is de best hippe en kleurrijke modulaire buitenkeuken van het Franse Aluvy, met diverse modules om te koken, te spoelen en op te bergen die zich laten combineren tot een esthetisch geheel dat niet onopgemerkt blijft. Eén ding is zeker: met de huidige generatie buitenkeukens worden tuin en terras niet alleen een leefruimte, maar ook een gastronomische bestemming.