Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Badkamertrend 2025: de opmars van het douchetoilet
Het nieuwe Roca In-Wash Vorea douchetoilet, hier in een staande uitvoering met een plaatsbesparend In-Tank-systeem.

Badkamertrend 2025: de opmars van het douchetoilet

Gangbaar in Japan, maar ook in opmars in de Europese badkamers: het douchetoilet. Met een perfecte mix van hygiëne, comfort, duurzaamheid en design tilt dit innovatieve product het toiletbezoek naar een hoger niveau. Fabrikanten spelen in op uiteenlopende wensen, van basic en betaalbaar tot high-end en luxueus. Zo wordt de badkamer de plek waar technologie en welzijn samenkomen, meer dan ooit tevoren.

Het douchetoilet, ook wel Japans toilet genoemd, wint in onze contreien aan populariteit. De trend is duidelijk stijgend, al is het voorlopig geen steile curve. Het is een feit: in de Belgische badkamer staat, bij een beperkter budget, een bijzonder toilet vaak niet bovenaan het prioriteitenlijstje. We kiezen liever voor een mooi meubel, fraaie tegels of een luxueuze douche. Toch groeit, samen met de bekendheid, de belangstelling voor douchetoiletten. Comfort en hygiëne zijn belangrijke pluspunten, maar ook duurzaamheid speelt mee: er wordt aanzienlijk minder toiletpapier gebruikt. Door de stijgende vraag groeit het aanbod, zowel in het hogere als het toegankelijke segment. Belangrijk dus om als vakman en badkamerinrichter deze optie, met de diverse alternatieven, mee te nemen in het verkoopgesprek.

Van instapmodel tot super-de-luxe

Wanneer er op het budget geen rem staat, zijn de mogelijkheden indrukwekkend: douchewc’s met gepersonaliseerde gebruikersprofielen – te bedienen via een afstandsbediening of app – met aangepaste watertemperatuur, waterstraalpositie en -intensiteit, droogfunctie, enzovoort. Slimme snufjes zoals de automatische en sensorgestuurde open- en sluitfunctie van het toiletdeksel, verwarmde zitting, nachtverlichting, automatische reiniging, geurextractie en aanwezigheidsdetectie vervolledigen het high-end plaatje. Maar ook een meer prijsbewust publiek wordt bediend. Voor wie enkel een verfrissende reiniging zoekt zonder meer, is er bijvoorbeeld het basisdouchetoilet TECEone. Dit werkt zonder elektriciteit en is eenvoudig te installeren. Ook TOTO introduceerde op ISH 2025 een slimme oplossing: een wc die later eenvoudig kan worden omgebouwd tot douchetoilet, ideaal bij een tijdelijk krapper budget. Los daarvan is het geen slecht idee om, bij een nieuwbouw of grote badkamerrenovatie, in de buurt van het ‘gewone’ toilet sowieso een stroompunt te voorzien. Kwestie van voorbereid te zijn als men toch de overstap zou maken.

Mee met de designtrends

Opvallend: zo goed als alle grote merken bieden tegenwoordig een douchetoilet aan. Ook Ideal Standard, met het i.life E douchewc dat zijn debuut maakte op ISH 2025 en modern design combineert met een pakket aan comfort- en hygiënefuncties. Naast techniek en comfort speelt esthetiek inderdaad een grote rol. Wie een aanzienlijk bedrag neertelt, verwacht ook iets moois. Fabrikanten spelen hierop in met matwitte en zwarte uitvoeringen naast het klassieke wit. Zo biedt Villeroy & Boch diverse douchetoiletten eveneens in het matzwart aan, waaronder zowel de Vi-Clean-I 100 en Vi-Clean-I 200 alsook het voor 2025 nieuwe Supreo premium model. Diverse merken nemen bekende designers onder de arm die hun stempel zetten op het ontwerp. Zo is de Geberit AquaClean Sela-reeks, met signatuur van topontwerper Christophe Behling, er ook in een ‘square’ variant met meer hoekige vorm. Eerder won de Geberit AquaClean Alba douchewc, het betaalbare instapmodel zonder föhn, een Red Dot Award 2024. De kunst is om techniek subtiel te integreren in een sober en eigentijds ontwerp. Een uitdaging die A-merken uitstekend aangaan.

Ook voor de projectmarkt

Duravit werkt hiervoor samen met toparchitecten en -designers zoals Philippe Starck. Vorig jaar werd bovendien de D-Neo-familie van de Belgische designer Bertrand Lejoly vervolledigd met een SensoWash® D-Neo douche­toilet. Dit compacte douchetoilet – dat ook in de kleinere badkamer of toiletruimte past – is afgestemd op de eisen van de projectmarkt en op prijsbewuste kopers die minder behoefte hebben aan extra functies. Dit douchetoilet combineert een scherpe prijs-prestatieverhouding met drie wasfuncties, instelbare straalintensiteit en watertemperatuur, energiebesparende on-demand waterverwarmer, zitverwarming, slow-close deksel en nachtlicht.

Geïntegreerd reservoir

Wat de algemene toiletnieuwigheden betreft, zien we dat er volop wordt ingezet op een krachtige, efficiënte, waterbesparende maar ook stillere spoeling. Roca pakte op ISH bovendien uit met het ruimtebesparende Avant toilet, een alles-in-één ontwerp waarbij het waterreservoir geïntegreerd zit in de toilet­pot. Dit maakt de installatie van de Avant bovendien eenvoudiger – vooral bij de wandhangende versie – omdat aanpassingen aan de muur tot een minimum beperkt blijven. Een inbouwsysteem en bedieningsplaat zijn in dit geval niet meer nodig. Ook nieuw: het full-option Roca In-Wash Vorea douchetoilet, zowel verkrijgbaar in een hang- als  staand toilet. In de staande uitvoering is ook dit toilet verkrijgbaar met het plaatsbesparende Roca In-Tank-systeem. Samengevat: met zoveel slimme en stijlvolle opties en alternatieven lijkt het douchetoilet helemaal klaar om ook de Belgische badkamer verder te veroveren. Voor de badkamerprofessional ligt hier een mooie kans om klanten te inspireren met een technologie die comfort en duurzaamheid combineert.

"*" indicates required fields

Stuur ons een bericht

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten