Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Het fornuis: tussen traditie, technologie en toekomst

Het fornuis: tussen traditie, technologie en toekomst

Koken doe je in de keuken. Dat kan gewoon niet anders. Daarom ook dat een fornuis al zo lang een populair element in de keuken is. Waar we vroeger spraken over een zwarte gietijzeren constructie op kolen of gas, zien we vandaag een brede beschikbaarheid van stijlvolle, energiezuinige, technologisch hoogstaande en ook wel gekleurde toestellen. Waarom moet de consument anno 2025 kiezen voor een fornuis in plaats van een kookplaat en een oven? En welke innovaties laten de beslissing in het voordeel van het fornuis kantelen?

Voetballegende Johan Cruijff kon werkelijk alles met een voetbal. Hij wordt dan ook steevast omschreven als één van de beste spelers die ooit op het voetbalterrein actief zijn geweest. Cruijff was ook verbaal getalen­teerd. Aan hem wordt ook de bekende uitspraak ‘elk nadeel heb zijn voordeel’ toegeschreven. Deze quote omschrijft mooi dat er aan een keuze die je maakt, steeds gevolgen zijn gekoppeld. En die kunnen wel eens positief en/of negatief uitdraaien. Neem nu het fornuis in de keuken. Meest opvallende argument is dat het fornuis de kookplaat en de oven in één toestel samenbrengt, dat zijn dus minder losse toestellen in de keuken en vaak ook een betere of efficiëntere benutting van de beschikbare ruimte. Voor wie voldoende ruimte heeft, is dit geen breekpunt. Maar in stedelijke keukens waar elke centimeter telt, is elke gewonnen centimeter goud waard. De esthetische uitstraling van een fornuis mag je evenmin minimaliseren. Van robuuste, landelijke modellen met massieve knoppen tot eerder strakke designs, fornuizen hebben een sterke visuele aanwezigheid. Staat er een fornuis in de showroom, dan gaan veel klanten sowieso een kijkje nemen.

Het fornuis: tussen traditie, technologie en toekomst 1
Een fornuis brengt de vele kookmogelijkheden ook naar kleinere keukens. (Foto: Glen Dimplex)

Het fornuis, een mini-keuken op zich

De technologische vooruitgang bij alle toestellen in de keuken is opmerkelijk. Elk toestel apart krijgt geregeld een technologische upgrade met steeds nieuwe, betere, efficiëntere features. Ook de fornuizen gaan mee in deze koers. Fornuizen met een inductiekookplaat zijn er, net als hybridemodellen met inductiezones en een wokbrander. Inductie en gas samen dus. Ook de oven zet mooie technologische stappen. Die kan al veel meer dan enkel bakken en braden: de stoomfuncties geven sappigere resultaten, er zijn de sous-videprogramma’s en door automatische sensoren wordt het kookproces automatisch aangepast.

Het hart van het hart

Het fornuis mag dan wel een klassieker zijn, het is allesbehalve ouderwets. De charme van een traditioneel toestel vloeit samen met de mogelijkheden van hedendaagse technologie. De keuken is het hart van de woning, het fornuis dat van de keuken? Bij veel mensen zal dat ongetwijfeld zo zijn. Zowel functioneel als emotioneel. Want door de snelle evolutie van inductie, het toevoegen van slimme functies en duurzame innovaties is het fornuis ‘mee met zijn tijd’. Het fornuis wordt ook steeds vaker als statement piece gekozen. Merken spelen hierop in met maatwerkopties: kleurenpaletten van klassiek crème tot fel rood, messing of bronzen accenten, en ergonomische indelingen. Het fornuis lijkt zo helemaal klaar om in de toekomst een prominente rol te spelen.

Een fornuis voor elk van ons

Hoe begin je aan de succesvolle verkoop van een fornuis? Veel consumenten hebben namelijk geen idee wat ze willen en niet willen, laat staan dat ze beseffen dat een fornuis echt wel alles kan wat aparte toestellen ook kunnen. Het lijkt ons dan ook van wezenlijk belang om veel vragen te stellen. Wie is de klant die voor je staat en vooral, wat is zijn of haar kookstijl? Kookt hij of zij vaak voor grote groepen, bakt die graag of zijn snelheid en efficiëntie vooral primordiaal? Dat zet je op pad naar bijvoorbeeld een dubbele oven, of een hybridekookplaat.

Maar veel meer dan de individuele specificaties van elk toestel direct benoemen, gaat het wat ons betreft vooral om de beleving van het fornuis. Laat klanten het fornuis voelen, aan de knoppen draaien en de deurtjes openen. Vertel hen hoe een fornuis hun kookervaring kan verbeteren. De technische details komen sowieso ook aan bod, per slot van rekening gaat het nog steeds om het bereiden van de dagelijkse maaltijd. Nazorg en service zijn stevige troeven. Leg uit welke mogelijkheden er zijn qua onderhoud en service. Een klant die weet dat hij op jou kan rekenen, zal sneller investeren in een kwaliteitsfornuis.

Futuristisch?

De technologische en esthetische vooruitgang die de fornuizen hebben doorgemaakt, is al zeer de moeite waard. En die molen van vooruitgang staat niet stil. Duurzaamheid is daarbij een belangrijke factor en energie-efficiëntie is en blijft een belangrijk aandachtspunt. Een fornuis met een geïntegreerde batterij om energie op te slaan om zo pieken in het stroomnet te vermijden? Kookplaten die overtollige warmte hergebruiken om de oven te ondersteunen? Vandaag zien we al dat verschillende toestellen met elkaar communiceren, de razendsnelle ontwikkeling van AI werkt dit ongetwijfeld verder in de hand. Een koelkast die het fornuis waarschuwt dat de houdbaarheidsdatum van een bepaald ingrediënt nadert waarna de oven een receptvoorstel doorstuurt?

Om de echte toekomst te ontdekken, is een bezoek aan de Küchenmeile zeker aan te raden.

Het fornuis: tussen traditie, technologie en toekomst 4
Staat er een fornuis, of een hele reeks fornuizen in de showroom, dan gaat een klant steeds een kijkje nemen. (Foto: SMEG)

Heeft u vragen over dit artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Glen Dimplex Benelux / Stoves.

Glen Dimplex Benelux / Stoves 5 Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Glen Dimplex Benelux / Stoves 6 Telefoonnummer 0031 (0)513 656520 E-mailadres info@stoves.eu Website www.stoves.eu

Heeft u vragen over dit artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Boretti.

Boretti 7 Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Boretti 8 Telefoonnummer +32(0)3-4508180 E-mailadres info@boretti.be Website boretti.com/be/

Heeft u vragen over dit artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met SMEG.

SMEG 9 Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
SMEG 10 Telefoonnummer 03 860 96 96 E-mailadres info@smeg.be Website smeg.com/be-nl

Heeft u vragen over dit artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Steel Cucine.

Steel Cucine 11 Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten