Wellness@home – en meer bepaald in de badkamer – alleen voor ‘the happy few’? Heus niet! Zo blijkt een whirl- of massagebad voor velen een haalbare optie. Dit gaat van basisbaden met lucht- en/of waterjets tot weliswaar prijzige, high-end en full option designspa’s om mee uit te pakken. Voor elk wat wils, met andere woorden.
De redenen waarom iemand vandaag kiest voor een massagebad zijn legio. Dit gaat van ontspanning, stressvermindering en bijgevolg ook een betere slaap tot huidverzorging, goede bloedcirculatie en pijnverlichting. Een weldaad voor lichaam en geest, met andere woorden. Zelfzorg als een onmiskenbare trend die zich onverminderd doorzet, net als de wens om in navolging van de keuken te investeren in een stijlvolle badkamer als belangrijke ruimte in huis.
Vooreerst zijn er uiteraard de baden die de functies van een gewone badkuip combineren met de voordelen van een massagebad. Deze oplossingen nemen doorgaans niet meer plaats in dan een standaard ligbad. Verschillende labels bieden het whirlsysteem aan als optie op diverse badmodellen, zowel inbouw als (half)vrijstaand en back-to-wall. Uiteraard is het ene massagesysteem het andere niet. Grosso modo onderscheiden we lucht- en watersystemen, met respectievelijk air- en hydrojets. In het eerste geval geven voorverwarmde luchtbelletjes je een zachte huidmassage – ontspannend en reinigend – terwijl waterjets eerder inzetten op een intensieve massage die de doorbloeding stimuleert. Speciale roterende jets voor schouders, lenden en voeten zetten extra in op probleemzones. Uiteraard kunnen de diverse systemen gecombineerd worden in één en hetzelfde bad, voor een totaalervaring en aangepast programma afhankelijk van de persoon en het moment. Vlakke sproeiers verbeteren niet alleen het comfort, maar dragen tevens bij aan het esthetische totaalplaatje. Diverse labels zetten ook in op een stillere werking – of in te stellen ‘stille modus’ – die de ontspanning alleen maar ten goede komt. Voor meerwaardezoekers en langgenieters is er de optionele verwarmingsfunctie die het badwater op temperatuur houdt gedurende de hele duur van de watermassage. Alles ten dienste van het comfort en de wellnesservaring.
Verder bouwend op het wellness@home-concept noteren we twee opties die aan populariteit winnen: chromotherapie en musicotherapie. Het RGB ledlicht van de chromotherapie draagt niet alleen bij aan de sfeerbeleving, maar wordt ook gezien als een holistische genezingsmethode gebaseerd op het idee dat kleuren een invloed hebben op de stemming en het energieniveau van een persoon. Blauw licht heeft een kalmerend effect en werkt slaapbevorderend, rood stimuleert de bloedcirculatie en verhoogt het energieniveau, groen bevordert het gevoel van innerlijke rust en geel is opbeurend en vermindert mentale vermoeidheid. Wat werkt ook nog in op ons gemoed? Muziek! Daarom zien we dat diverse aanbieders van massagebaden in optie een geluidssysteem aanbieden waarbij het bad als bluetoothspeaker fungeert. Voor een harmonieus licht- en klankspel dat de beleving ten goede komt.
Tot slot kunnen we uiteraard niet buiten de aromatherapie die de wellnesservaring vervolledigt. Het is belangrijk de klant erop te wijzen dat pure en eerder vette essentiële oliën nadelig kunnen zijn voor de techniek van het massagesysteem. Anderzijds bestaan er voldoende badaroma’s die zich hiertoe wel lenen en de gebruiker naar believen aan het water kan toevoegen. Nog een stapje verder gaan uiteraard de grote meerpersoonsspa’s, voor buiten maar soms ook voor binnen, in de royale badkamer of de speciaal hiervoor ingerichte wellnessruimte. Sommige modellen hebben een geïntegreerde aromadispenser waarbij de geurtjes via de jets worden verspreid. Op de meest geavanceerde spa’s noteren we nog wel meer slimme functies, te bedienen via het touchscreen maar soms ook door middel van een mobiele app. Denk daarbij niet alleen aan het op afstand instellen van de temperatuur en het massagesysteem, maar ook de chromotherapie en uiteraard ook alles wat te maken heeft met onderhoud en diagnostiek. Gepersonaliseerde programma’s en gebruikersprofielen voor een op maat gemaakte wellnesservaring maken het pas helemaal af. Of hoe IoT-technologie ook hier de ervaring naar een hoger niveau tilt.